De 3 Grootste Vergissingen Die Zelfstandige Dienstverleners Maken

[Wat zijn de drie grootste vergissingen die je als zelfstandige dienstverlener kunt maken waardoor je niet verdient wat je zou kunnen verdienen (zelfs met minder werkuren) en wat kun je eraan doen?

Waarom verdien je niet wat je zou kunnen verdienen?

Je bent een dienstverlenende ondernemer, expert, coach of consulent en je wil 75.000€ verdienen of meer per jaar zonder jezelf in een Burn-Out te werken. Dan vermijd je best deze drie grootste vergissingen…

De #1 Vergissing Die Je Moet Vermijden!

Om te Overleven & Winstgevend te zijn als expert, dienstondernemer, consulent of coach zonder in Burn-out te vervallen, mag je absoluut niet aanrekenen :

 • Per uur
 • Per sessie of serie van sessies
 • Of zelfs per pakket van diensten dat tijd- of sessiegebonden is.

Laat me uitleggen WAAROM je niet per uur / sessie mag aanrekenen

Laat mij een snelle berekening maken om het je te tonen :

Indien je vb. 100.000€ per jaar wens te verdienen (en dat wil je!) en je rekent vb. 50€ per uur aan, dan moet je 2.000 aanrekenbare uren presteren of 40 klanturen per week, 50 weken per jaar! (dat zijn ca. 250 uren meer dan een Full Time job!). En dan heb je nog niets aan administratie of marketing gedaan..

Stel dat je slechts 2 weken vakantie neemt per jaar (een horrorgedachte voor mij…)

Hoeveel uren kan je gemiddeld aanrekenen per cliënt?

 1. Stel gemiddeld 1 aanrekenbaar uur per cliënt
  = 2.000 cliënten per jaar
 2. Stel gemiddeld 3 aanrekenbare uren per cliënt
  = 667 cliënten per jaar
 3. Stel gemiddeld 10 aanrekenbare uren per cliënt
  = 200 cliënten per jaar

Je begrijpt de redenering…

Waar ga je al die cliënten halen?

Je moet al een goede marketingmachine zijn en goed kunnen verkopen om 200 tot 2000 nieuwe cliënten aan te trekken elk jaar. Het probleem is dat de meeste zelfstandige dienstverleners zeer goed zijn in wat ze doen, maar niet in marketing of verkoop.

En hoe kan je een Burn-out vermijden wanneer je 2.000 uren moet
werken met je cliënten per jaar en slechts 2 weken niet werkt?

Het is ook geen geheim meer dat 94% van alle nieuwe zelfstandige dienstverleners het financieel geen 5 jaar uithouden en terug moeten gaan werken voor iemand anders..

Wat doe je eraan?

De 6% die het wel maken als zelfstandig dienstverlener, die pakken het helemaal anders aan.

 • Zij communiceren duidelijk en aantrekkelijk volgens een beproefde formule, wanneer mensen hen vragen: “Wat doe je?”
 • Zij creëren hun eigen hoogwaardige signatuurprogramma’s die ze zeer gestructureerd aanbieden.
 • Zij weten exact WAT ze wel en niet in hun hoogwaardige signatuurprogramma(‘s) wel of niet aanbieden.
 • Zij weten exact HOE ze best hun expertise kunnen overbrengen in hun hoogwaardige signatuurprogramma(’s).

De #2 Vergissing Die Je Moet Vermijden!

Je durft niet meer aan te rekenen dan dat je nu al doet omdat je bang bent dat je daardoor cliënten zal verliezen en dat je geen nieuwe meer zal maken.

Wees gerust… je bent niet alleen om dat te denken.

Enkele redenen hiervoor zijn:

Dienstverleners en zeker kennisverleners denken vaak dat ze niet goed genoeg zijn. Dat ze niet voldoende ‘expert’ zijn. Vrouwen hebben dat probleem nog meer uitgesproken dan mannen. Maar ook mannen hebben dit probleem.

Als ze het daarbovenop moeilijk hebben om nieuwe cliënten aan te trekken en te overhalen om hun diensten aan te kopen…

.. Of door onzekerheid of opmerkingen van anderen gaan ze twijfelen aan hun waarde als dienstverlener…

In die gevallen gaan de meeste dienstverleners te weinig aanrekenen of durven geen hogere tarieven vragen.

Wat doe je eraan?

Het beste dat je hier kan doen is de waarde van je expertise voor jouw cliënten te onderzoeken zodat je antwoorden vindt op de vragen: ‘Wat hebben ze eraan? Wat kan ik voor mijn expertise aanrekenen? Wat willen ze ervoor betalen?’

Dat is iets waar ik mijn coaching cliënten graag mee help. Namelijk In één van mijn programma’s help ik mijn cliënten oa. met het stapsgewijs onderzoeken, erkennen en bepalen van de waarde van hun expertise, zodat ze niet langer meer denken dat ze ‘niet goed genoeg zijn’ en dat ze weten wat ze kunnen (of zouden moeten) aanrekenen voor hun diensten en op welke manier ze het moeten aanbieden om het ook te verkrijgen.

De #3 Vergissing Die Je Moet Vermijden!

Je probeert om het allemaal op je eentje uit te vissen of je koopt informatieproducten of groepsprogramma’s die geen private en gepersonaliseerde coaching hulp bieden.

In het eerste geval, waar je het allemaal op je eentje wil uitvissen, ga je er sowieso veel langer over doen, dan als je een mentor hebt die je stap voor stap kan zeggen hoe je het best aanpakt. Het riskeert veel langer te duren voordat je alles uitgeprobeerd hebt en alle beginnersfouten hebt gemaakt. Tegen die tijd is de kans groter dat je het financieel moeilijk krijgt en terug moet gaan werken voor iemand anders..

In het tweede geval, waar je informatieproducten of groepsprogramma’s koopt, krijg je geen persoonlijke feedback van een mentor of coach, waardoor je riskeert ergens te komen vastzitten. Het is bekend dat 80% van de mensen die informatieproducten kopen nooit het proces helemaal doorlopen en dus niet echt geholpen zijn in hun zaak. De meerderheid van de mensen zeggen eerder meer overweldigd te zijn door informatieproducten dan dat ze ermee geholpen zijn. Ik kan van dit probleem meespreken omdat het vroeger ook heel erg op mij van toepassing was. Ik heb enorm veel informatieproducten en groepsprogramma’s gevolgd, en ook al leerde ik wel wat, ik geraakte nooit echt verder omdat ik inderdaad ergens kwam vast te zitten of afgeleid werd door een ander programma.. Ik heb op de harde manier geleerd dat enkel als je privaat aangepaste feedback, coaching hulp en een met ‘een vriendelijke stok achter de deur’ actieplan hebt, dat je dan pas in een versnelt tempo echt grote stappen zet in je zaak.